Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Bokserie

Centrum för Öresundsstudier ger ut böcker i samarbete med Makadam Förlag.

Ett urval av Centrum för Öresundsstudiers böcker finns att läsa gratis och utan krav på registrering på Open books vid LU: books.lub.lu.se/index.php/ht/catalog/series/CORS

Klicka här för komplett lista av utgivna böcker vid Centrum för Öresundsstudier

Den skandinaviske encyklopædi

Udgivelse og udformning af Nordisk familjebok og Salmonsens Konversationsleksikon
Maria Simonsen

Svenska Nordisk familjebok och danska Salmonsens Konversationsleksikon är Skandinaviens viktigaste encyklopediprojekt. Från mitten av 1870-talet och till slutet av 1950-talet utkom dessa båda uppslagsverk i flera olika utgåvor och i varierande utformning. Med avhandlingen Den skandinaviske encyklopædi. Udgivelse og udformning af Nordisk familjebok og Salmonsens Konversationsleksikon presenteras för första gången de stora encyklopediernas fascinerande utgivningshistoria och den överraskande renässans de kommit att få genom digitala medier. Encyklopedins mål är att samla och organisera information och kunskap, för objektiv och trovärdig vidarebefordran. Därigenom återspeglar uppslagsverket effektivt sin tids kunskapssyn, ideal og idéer. Men historiens växlande ideal og idéer speglas i annat och mera än det textmässiga innehållet – även genom verkens typografi kan förändringarna spåras. I den mediehistoriske brytningstid där vi befinner oss är det särskilt relevant att undersöka den skandinaviska encyklopedin ur ett bokhistoriskt perspektiv. Pionjärarbetet Den skandinaviske encyklopædi öppnar dörren till en värld av kunskapstörst, förlagsspekulation, vetenskapsideal och den grafiska formgivningens inflytande på idén om vad kunskap är och hur den bör förstås.

Den skandinaviske encyklopædi. Udgivelse og udformning af Nordisk familjebok og Salmonsens Konversationsleksikon finns att beställa bland annat här.
Boken är nr 37 i Centrum för Öresundsstudiers bokserie

À la mode

Mode mellan konst, kultur och kommers
Cecilia Fredriksson och Ida de Wit Sandström (red.)

I antologin samlas nordiska forskare från olika discipliner och med ett intresse för moderelaterade företeelser i historia och nutid. Med hjälp av nedslag i pälsindustrin, bland filmidoler från 1940-talet och hos den historiska gestalten »sprätthöken« ställs frågor kring hur modets marknad kan förstås som gränsöverskridande uttrycksform, gestaltningspraktik och tillväxtmotor. Genom exempel från modefotografer och butiksinnehavare, klädkonsumenter på nätet och professionella garderobsrensare, illustreras och analyseras fenomenet mode i relation till såväl historia som nutid. Texterna i boken visar nya dimensioner av villkoren för modets olika näringar och för dem som arbetar där ur bland annat antropologiska, etnologiska, idéhistoriska och tjänstevetenskapliga perspektiv.

À la mode. Mode mellan konst, kultur och kommers finns att beställa bland annat här.
Boken är nr 36 i Centrum för Öresundsstudiers bokserie.


Boken hade release på workshopen "Handelsforskning à la mode". Boken presenterades även genom ett seminarium och i Lunds universitets monter på Bok- och biblioteksmässan (en inspelning av monterpresentationen kan du se på YouTube). 

Spritsmuggling på Östersjön

En kulturhistorisk studie av nätverk i tillblivelse
Johan A Lundin, Fredrik Nilsson
 

Sprit, spänning och snabba maskiner – om smugglingens vardag och människorna bakom. The Vodka Sea, så har Östersjön kallats till följd av att smugglare under 1920- och 1930-talet årligen skeppade ut miljontals liter alkohol från olika tyska hamnar. På internationellt vatten möttes dessa av smugglare som i mindre, snabbare båtar förde spriten vidare över gränsen till de skandinaviska länderna. Det finns en del populärkulturella skildringar som bidragit till en romantisering av smugglarna; de var djärva, äventyrliga och ett slags folkliga hjältar som ständigt gäckade myndigheterna. Lokala kustvaktare fick nämligen förlita sig på cyklar, roddbåtar, segelbåtar och sedermera något snabbare motorbåtar medan smugglarna använde sig av en serie moderna teknologier såsom snabba, amerikanska bilar, racerbåtar, telefon och radio.
I Spritsmuggling på Östersjön. En kulturhistorisk studie av nätverk i tillblivelse tränger Johan A. Lundin och Fredrik Nilsson bakom myten för att undersöka hur spritsmugglingen organiserades samt hur tillit skapades i nätverk som sträckte sig över nationsgränserna.

Spritsmuggling på Östersjön. En kulturhistorisk studie av nätverk i tillblivelse finns att beställa bland annat här.
Boken är nr 35 i Centrum för Öresundsstudiers bokserie.

Bilder från boksläppet finns på denna sida. Boken presenterades även på Tullmuseet i Stockholm, och i Lunds universitets monter på Bok- och biblioteksmässan (en inspelning av denna presentation kan du se på YouTube). En längre recension av boken publicerades i Svenska Dagbladet den 14 februari 2016.

 

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Markus Idvall

Föreståndare
Docent i etnologi

E-post: markus [dot] idvall [at] kultur [dot] lu [dot] se
Telefon:+ 46 46 222 0949

Centrum för Öresundsstudier nr 37

omslag dse

Centrum för Öresundsstudier nr 36

Omslag till A la mode

Centrum för Öresundsstudier nr 35

Spritsmuggling

Centrum för Öresundssstudier
Lunds universitet
Campus Helsingborg
Box 882
251 08 Helsingborg

Telefon 046-222 00 00 (växel)