Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bokserie

Centrum för Öresundsstudiers bokserie har funnits sedan 2003, och hette från början Centrum för Danmarksstudiers bokserie. Serien ges ut i samarbete med Makadam förlag. Bokserien publicerar forskning om gränser, regioner och Öresund. Publikationerna kan till exempel fokusera på dansk-svenska relationer, rörelser och flöden över Öresund respektive gränser och gränsstudier. I serien hittar du både nutidsstudier och historiska studier, liksom skiftande skandinaviska, nordiska och europeiska perspektiv. Bokseriens språk är danska, svenska, norska och engelska.

Ett urval av Centrum för Öresundsstudiers böcker finns att läsa gratis och utan krav på registrering på Open books vid LU: books.lub.lu.se/index.php/ht/catalog/series/CORS 

Klicka här för komplett lista av utgivna böcker vid Centrum för Öresundsstudier

Senaste utgivning

En värld med Gud: Religiös världsbild och kyrka i dansk-svenska Lunds stift 1650–1720

av Hanne Sanders 

I denna bok vill historikern Hanne Sanders visa betydelsen av kyrkan och det religiösa i det tidigmoderna, försekulariserade samhället, som bokstavligen var en värld med Gud. I centrum för studien står Lunds stift under perioden 1650–1720.

Med Roskildefreden 1658 blev Skåne och därmed också Lunds stift svenskt. Historieskrivningen om Skånes övergång har ofta haft en nationell prägel och handlat om hård försvenskning. Men i praktiken var det mycket i regionen som förblev danskt under en period, inte minst inom kyrkan. Studien ger på det sättet inte bara en belysning av religionens betydelse utan också en ny syn på Skånes övergång.

Fokus ligger på stiftet som en kyrklig samhällsorganisation lika gammal som staten. Stiftets domkapitel och präster hade en stark position och många samhällsviktiga uppgifter. I boken undersöks kyrkans arbete med familjefrågor, prästernas karriärer, kyrkobyggnadens betydelse och framväxten av Lunds universitet. Inte minst hade kyrkan ansvar för hushållet, den centrala organisationen för samhällets produktion och reproduktion. Reformationen gav en ny möjlighet till skilsmässa, inte minst som lösning på situationer där män försvunnit i krig och kvinnan ville kunna gifta sig på nytt. Den lutherska uppfattningen att alla är lika inför Gud visade sig här i en jämlik behandling av man och kvinna.

Hanne Sanders problematiserar den nationellt inriktade historieskrivningen om Skånes försvenskning utifrån en analys av skånska predikningar, där krig, fred, kung och folk förstås icke-nationellt i en luthersk världsbild. En undersökning av 603 prästers karriärer i Lunds stift 1658–1700 visar detta i praxis. Skåne blev först en svensk provins (fram till 1681), som behöll många danska lagar, en dansk kyrka och danskfödda präster. Och att Skåne på flera sätt fortsatte att vara danskt under provinstiden förklarar också varför Lund fick ett universitet 1666–68. Det var danska kyrkliga lagar som ställde krav på universitetsutbildning för präster och det var Lunds domkapitels stora, danska jordegendomar som finansierade universitetet. Ett brett perspektiv på religionens betydelse i förmodern tid visar att den är en nyckel för att förstå denna tid men kanske också för att förstå övergången till den moderna, sekulariserade tiden.

Hanne Sanders är professor i historia vid Lunds universitet och var föreståndare för Centrum för Danmarksstudier (nu Centrum för Öresundsstudier) under åren 2000–2011 och serieredaktör för centrets skriftserie till 2015 (35 band).

Boken nr 43 i Centrum för Öresundsstudiers bokserie och finns att beställa bland annat ifrån förlagets hemsida, Makadam förlag.

En kvinnlig gränsgångare Clara Lachmanns stiftelse under 100 år

av Leonora Lottrup Rasmussen

En kvinnlig gränsgångare gestaltar för första gången historien om Clara Lachmann (1864–1920) och hennes skandinaviska arv. Clara Lachmann levde sitt liv över gränserna. Hon föddes in i Köpenhamns traditionsbundna judiska borgerskap, men orienterade sig mot moderna och sekulära värderingar. Senare förde äktenskapet med den välbärgade sockerfabrikanten Jacob Lachmann henne från Danmark till Sverige. När Clara som änka övertog ansvaret för familjeförmögenheten testamenterade hon ett miljonbelopp för att stötta samarbetet över de gränser som hade format hennes liv. Det ledde till inrättandet av Clara Lachmanns stiftelse, som sedan dess har arbetat för att främja den skandinaviska samkänslan.

Berättelsen om Clara Lachmann är sammantvinnad med de skandinaviska judarnas historia och ger en sällsynt inblick i hur livet tedde sig för borgerskapets kvinnor. Den kastar ljus över skandinavismen som politisk och kulturell strömning från 1800-talet till idag och avslöjar myter och maktkamper inom den svenska sockerindustrin.

Initiativet till att teckna en biografi över Clara Lachmann kommer från Clara Lachmanns stiftelse som även finansierat den. Biografin är skriven av Leonora Lottrup Rasmussen med Lene Koch som redaktör. Leonora Lottrup Rasmussen är historiker och forskare vid Aarhus universitet. Boken är utgiven på både svenska och danska. Den svenska översättningen är gjord av Öyvind Vågen.

Boken är nummer 42 i Centrum för Öresundsstudiers bokserie och finns att beställa bland annat ifrån förlagets hemsida, Makadam förlag.

Kontakt

Johanna Rivano Eckerdal
Föreståndare

johanna [dot] rivano_eckerdal [at] kultur [dot] lu [dot] se
+46 46 222 30 35

Nr 43

Ett bokomslag med ett foto på en kyrka bakom fält och träd.

Nr 42

Bokomslag med svartvitt foto av Clara Lachmann.

Nr 41

Bokens framsida med foto på Peter Boisen