Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Centrum för Öresundsstudiers bokserie har funnits sedan 2003, och hette från början Centrum för Danmarksstudiers bokserie. Serien ges ut i samarbete med Makadam förlag. Bokserien publicerar forskning om gränser, regioner och Öresund. Publikationerna kan till exempel fokusera på dansk-svenska relationer, rörelser och flöden över Öresund respektive gränser och gränsstudier. I serien hittar du både nutidsstudier och historiska studier, liksom skiftande skandinaviska, nordiska och europeiska perspektiv. Bokseriens språk är danska, svenska, norska och engelska.

Ett urval av Centrum för Öresundsstudiers böcker finns att läsa gratis och utan krav på registrering på Open books vid LU: books.lub.lu.se/index.php/ht/catalog/series/CORS

Klicka här för komplett lista av utgivna böcker vid Centrum för Öresundsstudier

Senaste utgivning

Peter Boisen - Dansken som präglade Ystad

av Ivo Holmqvist

I nästan femtio år var Peter Boisen (1836–1908) verksam i Skåne, från 1868 som Ystads förste stadsarkitekt. Han var verksam i en expansiv epok där influenser från många olika stilar satte sina spår på byggnader av varierande slag, så också på dem han ritade, från industrier, hyreshus och privatvillor till en rad officiella byggnader, inte minst en spektakulär teater. I Ystad ersatte han den äldre, osunda korsvirkesbebyggelsen med gediget byggda hus; tack vare honom blev den en stenstad. Litteraturen om den mångsidige och ständigt verksamme Boisen har hittills varit sparsam. Denna bok berättar inledningsvis om hans danska släkt och svenska familj och om hans många landsmän som var verksamma öster om Öresund i kortare och längre perioder, därefter om det stora antal byggnader i och utanför Ystad som Boisen signerade. Boken är illustrerad med äldre fotografier som har lånats från Ystads Kulturhistoriska Förenings arkiv, originalritningar, två stadskartor från Ystads innehållsrika stads- och byggnadsarkiv samt nytagna fotografier.

Ivo Holmqvist är professor emeritus i skandinavistik vid Universiteit Gent, Belgien, och har tidigare i Centrum för Öresundsstudiers bokserie redigerat böcker som samlat svenska synpunkter på H.C. Andersen och Karen Blixen.

Boken är nummer 41 i Centrum för Öresundsstudiers bokserie och band 65 i skriftserien Ystadiana. Boken finns att beställa bland annat ifrån förlagets hemsida, Makadam förlag.

 

Checkpoint 2020 - människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid

Markus Idvall, Anna Palmehag och Johan Wessman (red.)

Öresundsbron fyller 20 år! Vad har hänt under dessa år? Och vart är vi på väg?

Danska och svenska forskare, analytiker och journalister ger i denna antologi en aktuell bild av brons betydelse och utvecklingen i regionen. Gräns- och id-kontroller, pendling och ett förändrat politiskt samarbete har präglat bilden under de senaste åren, men vad betyder detta i ett större sammanhang och hur kan det tolkas? Coronapandemin som fått stor påverkan på Öresundsregionen utbröt under slutarbetet med denna bok våren 2020 och kommenteras kort. Dessutom möter vi den danska tonåringen som går på skategymnasium i Malmö, forskaren som gått från att demonstrera mot bron till att hylla regionen, författaren som utforskat sin transidentitet i Köpenhamn och en rad andra personer som lever och verkar omkring Öresund.

I sex essäer utvecklar forskarna sin syn på hur Öresundsbron utgör en gräns mellan två länder och inte bara en fast förbindelse samt hur den nya benämningen Greater Copenhagen anknyter till bron och berättelsen om Öresundsregionen. De undersöker hur bron skapar nya mönster för tillgänglighet, urbanisering och geografisk olikhet och hur en till synes vanlig tv-serie lyckades förnya och fördjupa brons symbolkraft. Vidare får vi ta del av hur bron är en projektionsyta för olika slags engagemang och identiteter som kan vara både lokala och kosmopolitiska. I den avslutande essän ställs den kritiska frågan huruvida Öresundsbron som vi känner den i dag är ett tecken på en ny tid och modernitet med förankring i den djupa nationalstaten.

Du kan se en presentationsvideo om boken på YouTube. Boken finns i en svensk och en dansk upplaga. Båda versioner av Checkpoint 2020 finns att beställa bland annat på Makadam förlag.

 

Kontakt

Johanna Rivano Eckerdal
Föreståndare

johanna [dot] rivano_eckerdal [at] kultur [dot] lu [dot] se
+46 46 222 30 35

Nr 41

Bokens framsida med foto på Peter Boisen

Nr 40

Bokens omslag med foto uppifrån en av Öresundsbrons pyloner ner över körfälten

Nr 39

Bild på bokens omslag: En ljuslåda med texten "Fika time!"