Möten vid Öresund
I Öresundsregionen har det på senare år skett allt intensivare möten mellan danskt och svenskt. Inom den sektor där jag är verksam, arkeologin, har dessa möten bland annat tagit sig uttryck i en intensifierad diskussion kring uttolkningen av arkeologiska fynd och platser i regionen.
Exempel på sådana fynd och platser är centralplatserna med tyngdpunkt i järnåldern och även de vikingatida trelleborgarna.
Syftet med forskningsprojektet Möten vid Öresund är att belysa hur arkeologers rön presenteras och används i en dagsaktuell diskussion om regionala och nationella roller. I Öresundsområdet (dagens Själland och Skåne) finns flera monumentala arkeologiska fenomen som spelar en roll i diskussionen om regionens betydelse såväl idag som i det förflutna.
Järnålderns centralplatser och vikingatidens trelleborgar är företeelser som används för markanta inlägg i diskussionen om regionens betydelse såväl idag som i det förflutna.
Projektet tillhör ett dagsaktuellt tvärvetenskapligt forskningsfält med historiebruk och kulturarvsstudier i fokus, där flera olika ämnen involveras: arkeologi, historia, etnologi, socialantropologi, pedagogik och turismforskning för att nämna några.
Kontaktinformation
Bodil Petersson
bodil [dot] petersson [at] lnu [dot] se