Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

William Kutz är doktor i geografi och undersöker urbana dimensioner av politisk och ekonomisk integration mellan EU och dess bredare grannskap. Detta gör Kutz genom att undersöka hur städer och lokala myndigheter agerar i förhållande till gränsöverskridande styrning, planering och territoriell utveckling. Kutz för samman debatter i skärningspunkten mellan urbana studier, subaltern geopolitik och kritiska gränsstudier, där arvet från 2008 års kris i det europeiska området i västra Medelhavet framträder. Kutz forskning bygger därför på teorier om kapitalbyte - capital switching - för att förklara: (i) tillväxten och utbredningen av europeiska fastighetsinvesteringar till Marocko i spåren av den spanska fastighetsbubblan i mitten av 2000-talet; (ii) nya former av geoekonomisk, kulturell och migrationsinriktad styrning som skapats i stadsregioner över Medelhavet för att underlätta territoriell integration, utan att i grunden förändra befintliga maktasymmetrier mellan EU och nordafrikanska stater, och; (iii) den nya, om än omtvistade, omvandlingen av fastigheter till finansiella tillgångar och husägare som entreprenöriella investerare i Maghreb. Denna forskning finns att läsa om i Urban Geography (2016), International Journal of Urban and Regional Research (2016), Environmentand Planning A (2017), CITY (2018), Political Geography (2021), Geopolitics (2022), liksom två aktuella texter på franska i Migrations Société och Espace Politique.

I samarbete med CORS arrangerade Kutz seminarieserien Mobile bodies, travelling theories: Öresund/Gibraltar 2022, om gränslandsbildning i Gibraltar- och Öresundsregionerna. 2023 arrangerar Kutz Dwelling, elsewhere: Comparative-methodological perspectives on borderland inhabitation, en seminarieserie om gränser, gränslandskap och rörelser över Öresund och vidare i världen. 

 

Fotografi på William Kutz

Kontakt

William Kutz

william [dot] kutz [at] cors [dot] lu [dot] se (william[dot]kutz[at]cors[dot]lu[dot]se)