Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Grisen

kl. 18.00-19.30 onsdag den 11 december

Auditoriet, Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6, Lund

Bild på en gris. Grisen syns bakom en träplanka, antagligen är den i ett bås. Det mest framträdande är trynet.

 

Tobias Linné
"Varför behandlar vi grisar så illa?"

Winston Churchill lär ha sagt att grisen är det enda djur som ser på oss människor som en jämlike. Att grisar är intelligenta, sociala och lekfulla är också något som ofta lyfts fram. Samtidigt behandlar vi grisar så illa: Vi låser in dom, plågar dom, och äter upp dom. Hur är det möjligt? I denna presentation diskuteras relationen mellan människor och grisar ur ett populärkulturellt och djurrättsligt perspektiv.

Tobias Linné är doktor i sociologi och forskare i kritiska djurstudier vid Institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet. Linné är en av grundarna av nätverket Lund University Critical Animal Studies Network (LUCASN).

 

Peter Sandøe
"Dansk svineproduktion og danskernes holdninger hertil"

Peter Sandøe vil i sit oplæg fortælle om udviklingen af den danske svineproduktion og de kontroverser, som den har givet og giver anledning til i den danske offentlighed. Samtidig vil han fremlægge resultater fra egen forskning, som viser en stor ambivalens i den danske befolkning: På den ene side er de fleste bekymrede over svineproduktionens konsekvenser for dyrevelfærden, miljøet og folkesundheden; og på den anden side anser et flertal det for vigtigt at bevare en stor dansk svineproduktion.

Peter Sandøe är doktor i filosofi, professor i bioetik och ledare för Sektion for Forbrug, Bioetik og Regulering på Köpenhamns universitet. Sandøe har på grund av sin forskning tilldelats Medal for Outstanding Contributions to Animal Welfare Science av den ideella organisationen The Universities Federation for Animal Welfare (UFAW).

 

Föredraget ingår i en serie, missa inte Hästen, Oxen och Grisen!