The Covidfencing project
Empirical approaches to studying the Oresund cross-border region
Torsdag 16 maj kl. 13.00-14.00
Rhiannon Pugh (Lunds universitet) gav en presentation, som följdes av diskussion med William Kutz, forskargruppen the Öresund Comparative Borderland Research Group och frågor från deltagare.
Presentation
Rhiannon Pugh fokuserade på metodiken bakom deras studie, som presenteras nedan. Pugh bjöd in forskarkollegor och den intresserade allmänheten att delta i en diskussion om de metodologiska aspekterna av gränsforskning och att dela med sig av olika tillvägagångssätt för att bedriva forskning över gränserna.
Bakgrund
Covid-19-pandemin satte fokus på den speciella roll som transnationella regioner (regioner som består av och påverkar mer än ett land) har i EU. De sammanlänkar olika regioner vid nationsgränserna och är en del av sociala och ekonomiska relationer som är avgörande för miljontals människors försörjning. Nationella krishanteringsåtgärder, inklusive gränsstängningar ("covidfencing"), orsakade dock allvarliga störningar i de transnationella regionerna. Dessa blottade en brist i EU:s integration: eftersom transnationella regioner inte har ett uttryckligt erkännande inom EU-lagstiftningen minskar deras sociala och ekonomiska hållbarhet kraftigt i kristider.
The Covidfencing project ska undersöka behovet av att reglera transnationella regioner i EU-lagstiftningen och kritiskt analysera om detta skulle vara ett lämpligt sätt att säkerställa regionernas effektiva funktion och motståndskraft i framtida kriser. I en unik tvärvetenskaplig studie som kombinerar juridik och regional ekonomisk geografi undersöker projektet transnationella regioners särskilda roll i EU:s integration och huruvida deras status i EU:s rättsliga ramverk motsvarar deras ekonomiska och samhälleliga relevans. Det undersöker också effekterna på transnationella regioner av de övervägande nationella krisåtgärderna under covid-19-pandemin, och ifall de regionala, nationella och EU-relaterade samordningsinsatserna var tillräckliga för att regionerna skulle fungera. Slutligen vill projektet klargöra ifall transnationella regioners roll motiverar en förstärkt status i EU-lagstiftningen.
Om seminarieserien
Serien Comparative Borderlands Research Seminar - A global seminar series on borders and boundary-making today arrangeras av the Öresund Comparative Borderland Research Group, som finaniseras av CEMES.