Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

HH-linjen i historien

Järnvägsfärjor och drömmar om en fast förbindelse
Öppet föredrag på Helsingborgs stadsbibliotek kl. 18 den 20 november

Bild på järnvägsfärja

 

Markus Idvall, docent i etnologi och föreståndare för Centrum för Öresundsstudier, håller ett föredrag om Helsingborg-Helsingör-förbindelserna. På 1880- och 90-talet diskuterades möjligheten att bygga en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Samtidigt planerades och invigdes den första järnvägsfärjelinjen mellan städerna. Vad betydde detta för de två städerna? Hur förvandlades Helsingborg till en järnvägsstad, en viktig och snabb passageväg mellan Sverige och Danmark, Skandinavien och kontinenten? Markus Idvall tar också fram historien fram till nutid och talar om de olika förslag till fast förbindelse i HH-linjen som har lagts fram genom åren och som fram till att Öresundsbron byggdes alltid var i konkurrens med de sydliga förbindelseförslagen.


Föredraget är gratis och öppet för alla, anmälan behövs inte. Föredraget hålls på Café Birger på Helsingborg stadsbibliotek: Bollbrogatan 1, Helsingborg. Lokalen är rullstolstillgänglig och är utrustad med hörslinga.

 

 

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Markus Idvall

Föreståndare
Docent i etnologi

E-post: markus [dot] idvall [at] kultur [dot] lu [dot] se
Telefon:+ 46 46 222 0949

Centrum för Öresundssstudier
Lunds universitet
Campus Helsingborg
Box 882
251 08 Helsingborg

Telefon 046-222 00 00 (växel)