Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Øresundsnätverket för kønshistorisk forskning

Øresundsnätverket för kønshistorisk forskning och Centrum för Öresundsstudier har i flera fall överlappande forskningsintressen, och samarbetar kring workshops och publikationer. Øresundsnätverket för kønshistorisk forskning grundades hösten 2010 som ett samarbete mellan historiker vid universiteten i Köpenhamn, Lund och Malmö för att stärka den köns-/genushistoriska forskningen på båda sidor sundet. Vi vänder oss till alla som är intresserade av köns-/genushistoria, från studenter till seniora forskare, till historiker såväl som aktiva inom andra ämnen. Du kan läsa mer om hur nätverket grundades i texten Så föddes Øresundsnätverket för kønshistorisk forskning - Slump eller tidstypisk historia? av Ulrika Holgersson och Jens Rydström, ur Gränsløs nr 6 (2016): Kønsgränser1

Vi har sedan starten träffats på en minikonferens varje termin, på våren i Danmark och på hösten i Sverige, alltid på en fredagseftermiddag och med middag och god samvaro på kvällen. På dessa träffar hålls kortare föredrag om aktuell köns-/genushistorisk forskning av till lika delar magisterstudenter och seniora forskare. Vi ger också ut ett nyhetsbrev med information om kurser, konferenser, seminarier som äger rum och nya böcker som produceras i Öresundsregionen.

Koordinator för nätverket är Rikke Lie Halberg, doktorand i historia, Historiska institutionen, Lunds universitet.

1Tidskriftsnumret är redigerat av Cecilie Bjerre och Emma Severinsson, och alla texter är skrivna av nätverkets medlemmar. 

Kontakt

Rikke Lie Halberg
Historiska institutionen

rikke_lie [dot] halberg [at] hist [dot] lu [dot] se