Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lansering av ETN:H20

Redaktörsgruppen bjöd in till släpp av ETN:H2O den 15 september 2021.

Skriften ETN:H20 bjuder 14 perspektiv på vatten, från H2O som resurs och infrastruktur, till vatten som del av ritualer och upplevt av våra sinnen. I numret skriver forskare, konstnärer och journalister med olika fokus: undervattensljud, ritualmagiska element, ångbastu, torka och tång. Skriften är redigerad av Susanne Lundin, Johanna Rivano Eckerdal och Lynn Åkesson.

Vid lanseringen genomförde redaktörer, bildredaktör samt artikelförfattare en ritual, där var person hade med sig vatten i någon form. Vattnet hälldes i en damm i universitetsbibliotekets park, blåstes ut som bubblor eller visades upp. Riksspelman Maria Wernberg spelade fiol, i en blinkning till den nordiska myten om Näcken.

Foto taget bakifrån av flera personer som går längs en gata. Längst fram går en person som spelar fiol.
Maria Wernberg spelar deltagare mot lanseringen. Foto: Marcelo Rivano Fischer.

Skriften finns att läsa i sin helhet digitalt (om du klickar på länken öppnas en PDF i ett nytt fönster, för att läsa numret med tillgänglighetsverktyg behöver du ladda ner filen och öppna i Adobe Acrobat). Om du vill läsa skriften i tryck kan du kontakta mia [dot] krokstade [at] cors [dot] lu [dot] se (mia[dot]krokstade[at]cors[dot]lu[dot]se) (om du klickar på länken öppnas ett mejl i ditt förvalda mejlprogram). 

Foto på fyra personer framför en damm. En av personerna håller i en bok.
Redaktörerna Lynn Åkesson, Susanne Lundin och Johanna Rivano Eckerdal, bildredaktör Mia Krokstäde. Foto: Marcelo Rivano Fischer.

ETN är en skriftserie där framförallt etnologer och kulturvetare belyser teman utifrån olika infallsvinklar och med olika sätt att berätta. Alla volymer i serien finns tillgängliga både i tryck och digitalt, gratis och utan krav på registrering. Läs mer om skriftserien

Kontakt

Johanna Rivano Eckerdal
Föreståndare

johanna [dot] rivano_eckerdal [at] kultur [dot] lu [dot] se
+46 46 222 30 35