Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Oxen

kl. 18.00-19.30 onsdag den 20 november

Auditoriet, Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6, Lund

Bild på en oxe. Fotografiet är taget från sidan, så att oxen syns i helfigur. Oxen har lurvig, brun päls och framträdande horn. Oxen står utomhus, i ett höstlandskap.

 

Björn Magnusson Staaf
"Biff, öl och kapitalackumulation - renässansens oxhandel i Nordeuropa"

Handeln med oxar skapade ett stort välstånd i renässansens Skåne under 1500-, och 1600-talet. Uppfödningen och exporten av oxar bidrog bland annat till att forma det skånska kulturlandskap vi känner idag. Denna handel skapade också politiska spänningar i både Sverige och Danmark, vilka utmynnade i våldsamma konflikter såsom Grevefejden och Dackefejden.

Björn Magnusson Staaf är arkeolog och museolog, samt lärare och forskare på avdelningen för ABM- och Bok- och Bibliotekshistoria. Magnusson Staaf har både varit stadsantikvarie och biträdande chef för Kulturen i Lund, sakkunnig i forskning- och utvecklingsfrågor på Riksantikvarieämbetet och 1:e antikvarie på Malmö Museer.
 

Lars Hansson
"Från dragare till livsmedel"

Hanssons föredrag handlar om nötkreaturens förändrade roll i samband med moderniseringen av jordbruket och framväxten av industriella slakterier i Sverige 1880-1960, med särskilt fokus på den bondekooperativa slakteriindustrin i södra Sverige.

Lars Hansson har doktorerat om klassrelationer inom den bonde-kooperativa slakteriindustrin i Skåne 1908-1946. Lars Hansson har forskat om Pappersindustriarbetareförbundets historia, om finländsk immigration till Sverige och Ford och General Motors sammansättningsfabriker i Sverige. Hansson har också producerat ett flertal historiska utställningar vara flera visats vid Statarmuseet i Skåne.


Föredraget ingår i en serie, missa inte Hästen, Fisken och Grisen!