Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Den sidste Karoliner

Mindekulturen for Stenbock, snaphanerne og Skånekrigene

Ett tvärvetenskapligt seminarium
kl. 13.15-15 den 13 april 2023
Lokal LUX: B251, Helgonavägen 3, Lund.

Fotografi av en staty. Statyn har en stor sockel med inskription. Ovanpå sockeln är en häst med ryttare.

Centrum för teologi och religionsvetenskap bjuder tillsammans med Avdelningen för historia och Centrum för Öresundsstudier in till ett seminarium där Emil Saggau presenterar sitt projekt, med efterföljande fika och diskussion.

I slutningen af det 19. århundrede blev der i Skånelandene rejst en række monumenter, statuer og mindesten med relation til de danske og svenske krige. Disse mindesmærker fortæller meget forskellige historier om Skåne, den svenske hærfører Stenbock og snaphanerne. Enkelte af monumenterne, som Stenbock statuen i Helsingborg, er minder om svensk patriotisme og sejr over danskerne, andre står som minder over den svenske hærs hærgen i lokalområder. I dette seminar præsenterer Emil Saggau en første oversigt over mindesmærkerne, deres historie og kommer med et bud på, hvorfor de blev rejst.

Du kan välja att deltaga på svenska, danska eller engelska. Du behöver inte anmäla dig för att deltaga, men om du har kostönskemål för fikan - mejla mia [dot] krokstade [at] cors [dot] lu [dot] se (mia[dot]krokstade[at]cors[dot]lu[dot]se) senast 5 april.

Kontakt

Johanna Rivano Eckerdal
Föreståndare

johanna [dot] rivano_eckerdal [at] kultur [dot] lu [dot] se
+46 46 222 30 35