Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Öresundsregionen - då, nu, imorgon

Öppen föredragsserie på Helsingborgs stadsbibliotek

Centrum för Öresundsstudier ger under hösten en föredragsserie på Helsingborgs stadsbibliotek. Föredragsserien är gratis och öppen för alla. Platsen är caféet på Helsingborg stadsbibliotek: Bollbrogatan 1, Helsingborg. Varje föreläsning pågår i ca 60 minuter. Vi genomför 4 föreläsningar under hösten 2014 och ytterligare 4 under våren 2015.

 

Höstens program

10 september kl. 17:00

Broen och Wallanderland.

Kriminaldramats tradition och innehåll i Sverige och Danmark.
Anders Mortensen, Fil. Dr. i litteraturvetenskap, Lunds universitet

 

8 oktober kl. 17:00

Spritsmuggling under 1920-talet

En gräns kan vara en barriär och ett hinder, men gränser skapar också möjligheter och dynamik. Spritsmugglingen under 1920-talet är ett exempel på detta. Skillnader mellan olika nationers spritpolitik gav incitament till smuggling i stor skala. I denna föreläsning skildras smugglarnas kreativa förmåga och de myter som uppstod kring dem.
Fredrik Nilsson, professor i etnologi, Lunds universitet och Johan Lundin, biträdande professor i historia, Malmö Högskola

 

12 november kl. 17:00

1658 – myt och verklighet

Få årtal intar en så central position i människors historiemedvetande som 1658 – året då Skåne övergick från att ha varit en del av det stora danska riket till att bli en del av det svenska stormaktsväldet. Det är också ett årtal som omges av myter och fantasier, inte sällan kopplade till grymma försvenskningsprocesser och förvandlingen av Öresund till en barriär. Men vad hände egentligen? Försvenskades skåningarna? Hur gick det i så fall till?
Hanne Sanders, professor i historia, Lunds universitet

 

10 december kl. 17:00

Karen Blixen – den främmande förförerskan

Karen Blixen väckte starka känslor under sin livstid, inte minst som en reaktion på ett händelserikt liv skildrat ibland annat i romanens form. I denna föreläsning presenteras Blixen och delar av hennes verk.
Rikard Schönström, professor i litteraturvetenskap, Lunds universitet.

 

Kontaktinformation

Fredrik Nilsson

fredrik [dot] nilsson [at] ism [dot] lu [dot] se (fredrik[dot]nilsson[at]ism[dot]lu[dot]se)