Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bokmässan 2020

Forskartorget

I år genomfördes Bokmässan digitalt, och samtalet sändes på Bokmässan Play

Utopiska gränsland i Tv-serien Bron


Samtalet finns nu att se på YouTube (videon är textad): 
https://youtu.be/QB96bQQZY5I
Du kan också lyssna på det som podd på Soundcloud: 
https://soundcloud.com/lu_bok/2020-tina-askanius-johanna-rivano-eckerdal 


I tittarnas upplevelse av Bron framträder Öresundsregionen som en imaginär plats utan nationella gränser. Vilken roll kan medieupplevelser ha för att förstå och förhålla sig till samtida händelser där gränser istället framträder skarpt som vid flyktingkrisen 2015 och under coronapandemin?

Samtalet tar sin utgångspunkt i Tina Askanius forskaressä med samma titel i antologin Checkpoint 2020: människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid (red. Markus Idvall, Anna Palmehag & Johan Wessman, 2020). Tv-serien Bron är ett framgångsrikt exempel på genren Nordic noir, och utspelar sig på båda sidor av Öresund. Den fysiska bron är central i framställningen. I essän undersöker Askanius, baserat på djupintervjuer med tittare, hur publiken upplever och föreställer sig Öresundsregionen och bron. Med avstamp i forskaressän diskuterar Askanius och Rivano Eckerdal hur en föreställd Öresundsgemenskap ser ut idag och hur den kan förstås i olika tider.

Medverkande:
Tina Askanius, docent i medie- och kommunikationsvetenskap på Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3) vid Malmö universitet
Johanna Rivano Eckerdal, föreståndare för Centrum för Öresundsstudier

Samtalet sändes på Bokmässan Play fredag den 25 september kl. 14:55–15:10

Se samtalet kostnadsfritt på Bokmässan Play. Videon kommer att vara textad.

Kontaktinformation

Mia Krokstäde
Koordinator

mia [dot] krokstade [at] cors [dot] lu [dot] se (mia[dot]krokstade[at]cors[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 46 19