Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Öresund som gränslandskap

Öppet föredrag på Stadsbiblioteket i Lund

Maja Sager

Fotografi på människor bakom ett stängsel, taget på Hyllie station i Malmö.
Foto: Johan Wessman

De processer som omger gränspolitik och gränskontroll begränsar allt för ofta migranters rättigheter, familjer och kontroll över sin livssituation. Gränser formar samhället också i bredare bemärkelse och påverkar människors villkor tvärs över uppdelningar som migrant/medborgare. I det här föredraget tittade Maja Sager på Öresundsregionen utifrån dessa perspektiv på gränser och spårade några av de sätt som det sociala och politiska landskapet formats under åren runt Europas solidaritetskris 2015.

Maja Sager är lektor på Genusvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. Maja Sager forskar om medborgarskap, nation, globalisering, migration och asylrätt ur ett intersektionellt, feministiskt perspektiv.


När: Föredraget hölls kl. 18.00-19.00 tisdag den 11 februari 2020
Var: Atriumgården, Lunds stadsbibliotek, S:t Petri Kyrkogata 6
Hur: Föredraget var gratis och öppet för allmänheten.
Tillgänglighet: Lokalen är tillgänglighetsanpassad. Det finns inga trösklar eller nivåskillnad. Det finns ledstråk. Det finns hörselslinga. Servicehundar är välkomna.


------------------------------

I år, 2020, fyller Öresundsbron 20 år. Centrum för Öresundsstudier kommer att uppmärksamma detta på olika sätt, för att sätta fokus på vad bron har betytt och betyder för regionen, för Danmark och för Sverige. Klicka här för en sammanfattning av de aktiviteter Centrum för Öresundsstudier har planerat. Programmet kommer att uppdateras längre fram.
------------------------------

Kontakt

Johanna Rivano Eckerdal
Föreståndare

johanna [dot] rivano_eckerdal [at] kultur [dot] lu [dot] se
+46 46 222 30 35