Circulation and Locality in Critical Border Studies
Seminarieserie 20 februari - 22 maj 2025
Alla seminarier är öppna för allmänheten.
Program
- 20 February 13.00-14.00
On the times and spaces of borders
Linn Axelsson (Stockholm University) - 20 March 13.00-14.00
The Öresund Bridge and Sustainable Transport: Perspectives on Its Impact on the Transport System
Fredrik Pettersson-Löfstedt (Lund University/K2) - 24 April 13.00-14.00
Walking the lines: reflections on walking methods in Jordan
Olivia Mason (Newcastle University) - 22 May 13.00-14.00
Inscribing Belonging: Creative Methods for Listening to Migration
Erin Cory (Malmö University)
Om serien
1992 skrev James Clifford i Travelling Cultures att 1900-talets etnografi (och, kan man hävda, samhällsvetenskaperna i stort) har blivit mindre engagerade i ”lokaliserande strategier” (localizing strategies) för att identifiera och representera kultur, som en konsekvens av det moderna resandet. Clifford menade att lokaliserande strategier var en praktik som tenderade att marginalisera, till och med radera, de otydliga gränsområden och de historiska verkligheter som forskare mötte. Kritiska gränsstudier står idag inför en liknande, rumslig svårighet: I takt med att teoretiker i allt högre grad försöker förstå mångfalden av gränser i deras olika rumsliga, tidsmässiga, sociala, kulturella och psykologiska konfigurationer, blir det allt viktigare att definiera var gränserna börjar och slutar, så att vi kan möta de historiska utmaningar vi står inför. I år kommer vi att ta upp frågan i två delar: en seminarieserie på våren (Circulation and locality in critical border studies) och en på hösten (Border allies, boundary alliances).
I den första delen (våren 2025) kommer vi att följa den postkoloniala vetenskapshistorikern Kapil Raj och utforska frågan om Circulation and locality in critical border studies. Rajs mångåriga forskning undersöker hur kunskap konstitueras genom asymmetriskt processer av förhandling, tillägnande och omkonfiguration av fysiska och sociala gränser. Cirkulationens rum är enligt detta synsätt inte bara en abstrakt behållare där kunskap skapas, utan grundläggande för intellektuell kreativitet och förståelse. Seminarieserien kommer därför att betrakta cirkulationer genom flera olika kretslopp och vektorer som är viktiga i dagens kritiska gränsforskning, så som rumsliga och tidsmässiga rytmer i gränsområden; infrastrukturer och infrastrukturella arv från gränsmobilitet; cirkulationens praktik; kroppen och förkroppsliganden av cirkulation och kontext.
Den andra delen (hösten 2025), med titeln Border allies, boundary alliances, går djupare in på frågor om gränsöverskridanden och gränsförhandling som strukturerar och upprätthåller länkar mellan lokala och globala cirkulationsutrymmen (Shaffer, et al., 2009; Raj 2010) och vad detta kan betyda för pragmatiken i att bemöta polykrisen i/av gränser som vi förstår dem. Som Clifford (1992) påpekar reser medlare (intermediaries) inte bara; de agerar också som guider och översättare, bärare och förvaltare av andra världar, tidsperioder, språk och kulturer. En viktig aspekt av förmedling är dock att dessa aktörer måste vara relativt stationära för att kunna utföra sin roll som förmedlare (Raj, 2016) eller vad Renato Rosaldo (1996) beskriver som ”kulturellt rotad rörlighet”. Med detta i åtanke kommer vi att betrakta border allies, boundary alliances genom ett postdisciplinärt perspektiv på samarbete och praktik för att ta möta viktiga utmaningar som gränsstudier står inför idag: klimatinducerade landskapsförändringar, mänskliga och mer-än-mänskliga relationer samt förändrade livsformer och sociala organisationsformer i och bortom Öresundsregionen.
Serien arrangeras av Öresund Comparative Borderlands Research Group och finansieras av Centre for Modern European Studies (CEMES).
Kontakt
Johanna Rivano Eckerdal
Föreståndare
johanna [dot] rivano_eckerdal [at] kultur [dot] lu [dot] se
+46 46 222 30 35
