Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Blickar och händer på offentlig konst

En kalejdoskopisk temadag

kl. 09.15-16.25 torsdag den 27 oktober 2022
Skissernas museum, Finngatan 2 i Lund.

Svartvita fotografier på statyer och skulpturer med frågor inklistrade ovanpå. Frågorna lyder t.ex. Passar den här? och Är den stötande?

Den 27 oktober höll Centrum för Öresundsstudier en temadag om offentlig konst, i det här sammanhanget - konst som finns i öppna publika rum. Det finns många skilda uppfattningar av offentlig konst, både vad gäller till exempel dess estetiska kvaliteter och politiska implikationer. Dessa uppfattningar förändras över tid, och de senaste åren har det märkts både kritikstormar och handgripliga protester mot offentlig konst, framförallt mot statyer och skulpturer. Vad är det statyer och skulpturer i det offentliga rummet förkroppsligar? Hur kan de senaste årens händelser förstås både i ett samtida och historiskt perspektiv? Vi undersökte detta genom presentationer och diskussioner indelade i fyra teman:

  • Makt och metall: Kolonialhistoria och rasism kopplat till statyer och monument
  • Brist och förekomst: Genus och makt i offentlig representation
  • De andras eller våra gemensamma pengar: Förutsättningar och finansiering av offentlig konst
  • Vandalism och raseri: Politik och affekt

Kontakt

Johanna Rivano Eckerdal
Föreståndare

johanna [dot] rivano_eckerdal [at] kultur [dot] lu [dot] se
+46 46 222 30 35