Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ett mångkulturellt Öresund

En pilotstudie om flyktingmottagande i Helsingborg

Under 2015 ökade antalet flyktingar som sökte sig till Europa. Som en konsekvens förändrades det politiska klimatet i Europa. Allt fler stater betonade behovet av att begränsa eller förhindra flyktingrörelser till Europa och mellan olika stater inom Europa. Även svenska myndigheter kom att förändra sin officiella syn på och bemötande av flyktingar. Samtidigt kom rörelser i det civila samhället att engagera sig i flyktingmottagandet, inte minst så i Skåne, som var en viktig ankomstpunkt och transitområde. Vid ankomsten mötte därmed flyktingarna inte bara ett nytt land, utan också aktörer från sociala rörelser, religiösa organisationer, kommuner och myndigheter. Ankomsten kan dels karaktäriseras som ett möte mellan olika mottagare och olika ankommande, dels ett möte mellan mottagare som följde olika lagar och regler, men som kanske samtidigt delade vissa grundläggande kulturella normer rörande gästfrihet och tolerans.

Centrum för Öresundsstudier genomför 2016-2017 en pilotstudie med titel "Ett mångkulturellt Öresund" som undersöker det gränsarbete som utfördes i Helsingborg av mottagande verksamheter. Undersökningen genomförs genom längre intervjuer med representanter från myndigheter, förvaltningar och andra aktörer som varit involverade i flyktingmottagandet i Helsingborg.

Centrum för Öresundsstudier kommer också att samla forskare och verksamma inom museum och arkiv som arbetar eller har arbetat med dokumentation och analyser av vad som hände när flyktingar anlände till Sverige hösten 2015, samt vad som hänt därefter, för att genomföra workshops och publikationer på temat.

 

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Fredrik Nilsson

 

Fredrik Nilsson
Föreståndare
Professor i etnologi

E-post: fredrik.nilsson [at] ism.lu.se
Telefon:+46 42 35 66 29

 

Centrum för Öresundssstudier
Lunds universitet
Campus Helsingborg
Box 882
251 08 Helsingborg

Telefon 046-222 00 00 (växel)