Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nya publikationer

Øresundsnätverket för kønshistorisk forskning

Har_videnskaben_koen

Bente Rosenbeck, medlem i Øresundsnätverket för kønshistorisk forskning, ledare för Center for Kønsforskning och professor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab i Köpenhamn har utkommit med boken Har videnskaben køn? Kvinder i forskning på Museum Tusculanums förlag. Boken går igenom kvinnors deltagande och prestationer inom det vetenskapliga området, med fokus på både historia och genusvetenskap. Den visar också på vilket sätt genusvetenskap och kvinnors aktiva närvaro har förändrat vetenskapen, något den har kunnat göra då vetenskapen aldrig har varit värdeneutral. Läs mer om boken på förlagets hemsida.

 

 

 

Nya röster

Medlemmar i Øresundsnätverket för kønshistorisk forskning medverkar i antologin  Nya röster. Svenska Kvinnotidskrifter under 150 år, Anna Nordenstam (red.), Gidlunds förlag: 2014.  Antologin visar på den bredd och den långa historia som kvinnotidskrifter har bakom sig, och den utveckling som tidskrifterna tagit sedan Tidskrift för hemmet etablerades 1859, och som följts av Hertha, Morgonbris, Tidevarvet, Kvinnobulletinen, Bang och de akademiska tidskrifterna som Tidskrift för genusvetenskap, den populärvetenskapliga Genus och fanzines av olika slag. Det är en brokig skara tidskrifter: långvariga och kortvariga, borgerliga och socialistiska, politiska, kulturella och vetenskapliga, små och stora. Mycket skiljer dem åt, men en sak förenar: kvinnotidskriften har varit och är en viktig plats att kvinnofrågor i samhället, politiken och kulturen. Kvinnotidskrifterna har varit betydelsefulla som opinionsbildare, som kultur- och litteraturförmedlare, som mötesplats för kritiskt tänkande, som informationsspridare, som identitetsskapare och humoristisk arena.

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Emma Severinsson 
Historiska institutionen

emma [dot] severinsson [at] hist [dot] lu [dot] se

+46 46 222 78 46

Centrum för Öresundssstudier
Lunds universitet
Campus Helsingborg
Box 882
251 08 Helsingborg

Telefon 046-222 00 00 (växel)