Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lund i fokus

Den 17 juni 2014 hölls en stipendieutdelning där Kunskapskabarén tilldelats medel ur Sten K Johnssons stiftelse för projektet “Lund i fokus”. "Lund i fokus" är en föreställningsserie som kommer att vända och vrida på idéerna om Lund - vad gör Lund till just Lund? Vilka specifika egenskaper är det som skiljer staden från andra samhällen? Vilka ambitioner döljs i den lilla storstaden? Vilka drömmar och visioner kan en by utkastad på en leråker skapa?

Sydsvenskan skriver om föreställningsserien i "Föreläsningar blir impoviserad teater", den 23 september 2014.


Lunds universitets magasin (LUM) skriver om föreställningen Skånsk långsamhet - livsfara eller möjlighet? i "Skånsk långsamhet på Kunskapskabarén", den 20 november 2014.

Kunskapskabarén beskriver föreställningsserien så här:

Lund i fokus!
En fusion mellan teater och vetenskap
Kunskapskabarén tar ett mjukt skamgrepp på staden Lund, dess historia, framtid och nutid, ett samarbete mellan forskare från Lunds universitet och Skånes bästa improvisatörer. På scen: en föreläsare och tre improvisatörer, kvällens kapellmästare och en konferencier. Kunskapskabarén välkomnar publiken till en annorlunda upplevelse. Ingen föreställning kommer att bli den andre lik.

Plats: Magle Stora Kyrkogata 4, Lund.
Biljett: 100 kr/person och föreställning. Förboka biljetter på kunskapskabaren [at] gmail [dot] com
Mer information finns på hemsidan kunskapskabaren.se

Program

29 januari kl. 19.00
Meningen med livet – ”The extended version”
Kunskapskabarén tar sig an en av de stora frågorna: Människans existens ur ett psykologiskt perspektiv. Vad är det som driver oss och vad är det som gör oss till de varelser vi är?
Per Johnsson – docent i klinisk psykologi

26 februari kl. 19.00
Gränser – Himmel eller helvete?
Vi påstås leva i ett gränslöst Europa och det kosmopolitiska Lund kan tyckas vara sinnebilden för detta ideal. Men gränser har en förmåga att göra sig påminda på olika sätt, på olika platser och för olika kategorier människor. I denna föreställning ska vi resonera kring vad gränser är och vad de gör med oss.
Fredrik Nilsson – professor i etnologi

26 mars kl. 19.00
Downtown Uppåkra – Svindlande arkeologi
Nedslag i Skandinaviens största och mest fyndrika järnålderbosättning i Uppåkra. Om vad arkeologin kan avslöja, och om att komma nära förhistoriens människor.
Sofia Winge - platsansvarig vetenskapspedagog/arkeolog, Stiftelsen
Uppåkra Arkeologiska Center.

7 maj kl. 19.00
Dagstidningen – kungen av sociala medier
Om läsarreaktioner hela vägen från oförblommerad kärlek till vidrigaste näthat. Om läsarstormar för småsaker – och tystnad efter avslöjanden som borde leda till revolution. Om anonyma oläsliga brev, om blombuketter utan avsändare, om politiskt raseri och apati i en salig röra. Om det märkliga i att bli allas egendom för att man har sitt ansike i tidningen. Och om att dela en avgörande erfarenhet med fotbollsspelaren, läkaren och kocken: den att alla andra är experter på hur just du ska göra ditt jobb.
Andreas Ekström, Sydsvenskan

 

 

REDAN SPELADE FÖRESTÄLLNINGAR I SERIEN:

25 september kl. 19.00
The Greatest of the Nine Affects
På Lundapublikens begäran tar vi vid där vi slutade. De Nio affekter föds vi med, de påverkar starkt vårt välbefinnande och är eventuellt det mest grundläggande och avgörande med att vara människa. Ett känslosamt möte med vetenskapen.
Föreläsare: Per Johnsson – prefekt och docent på Institutionen för psykologi, Lunds universitet

30 oktober kl 19.00
Skånsk långsamhet - livsfara eller möjlighet?
Ständiga tempoökningar är samtidens kravfyllda melodi. Vad händer om vi tillåter oss att sakta ned, att stå still rent av? Kunskapskabarén bygger ett illusoriskt resecentrum kring stadens tempo och behovet av att skynda långsamt mot framtiden.
Föreläsare: Fredrik Nilsson - professor i etnologi och föreståndare för Centrum för Öresundsstudier, Lunds universitet

4 december kl. 19.00
Lund – Forskarbyn
Länge användes epitetet den akademiska bondbyn om Lund. Byn, en inskränkt plats, en plats för unkna traditioner. I motsats till detta framstår dagens Forskarby som något positivt. Kunskapskabarén ställer frågor till byborna. Vad kännetecknar en god Forskarby? Varför är bybegreppet så viktigt i resan mot framtiden?
Föreläsare: Lynn Åkesson - dekan för de humanistiska och teologiska fakulteterna, Lunds universitet

 

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Magnus Nylander
skådespelare
ansvarig för Kunskapskabarén

magnus [dot] nylander [at] hotmail [dot] com
+46 73 674 35 84

 

Centrum för Öresundssstudier
Lunds universitet
Campus Helsingborg
Box 882
251 08 Helsingborg

Telefon 046-222 00 00 (växel)