Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kultur - för regional utveckling

Fredagen den 29/11 genomförde Centrum för Öresundsstudier tillsammans med Institutionen för Service Management och Tjänstestudier (Lunds universitet) en workshop på temat Kultur – för regional utveckling?

Forskare från svenska och danska lärosäten presenterade forskning om hur kulturella verksamheter allt tydligare knyts till utvecklingsfrågor av skilda slag. Deltagarna representerade olika discipliner och arbetade med olika perspektiv, men var överens om två saker.

För det första behövs mer kunskap om detta fält och komparativa studier skulle starkt bidra till ökad kunskap.

För det andra betonades behovet av kritiska perspektiv och studier som problematiserar politiska diskurser om kulturens ekonomiska nyttovärde, men även kritiska reflektioner kring hur vetenskap sammantvinnas med den politiska diskursen.

Deltagarna enades om att fortsätta diskussionerna, dels genom ett gemensamt temanummer i tidskriften Gränslös och dels genom att verka för en ny workshop under nästa år.

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Katja Lindqvist
fil.dr i företagsekonomi

Katja [dot] Lindqvist [at] ism [dot] lu [dot] se
+4642356627

Uppdragsutbildning sätter fart på kultur och innovationer i Skåne

Kultur och ekonomi förenas allt mer i näringslivet. Sveriges regering och EU slår fast att den kulturella och kreativa sektorn bidrar till ett innovativt klimat. Arkitektur, musik, film, litteratur, konst, datorspel, design och mode lyfts fram som lönsamma branscher. Nu satsar Region Skåne och Lunds universitet på en uppdragsutbildning för att ge Skånes kommuner träning i att driva utvecklingen av kulturella och kreativa näringar.

Läs artikel

Centrum för Öresundssstudier
Lunds universitet
Campus Helsingborg
Box 882
251 08 Helsingborg

Telefon 046-222 00 00 (växel)