Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Oxen

kl. 18.00-19.30 onsdag den 20 november

Auditoriet, Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6, Lund

Bild på en oxe. Fotografiet är taget från sidan, så att oxen syns i helfigur. Oxen har lurvig, brun päls och framträdande horn. Oxen står utomhus, i ett höstlandskap.

 

Björn Magnusson Staaf
"Biff, öl och kapitalackumulation - renässansens oxhandel i Nordeuropa"

Handeln med oxar skapade ett stort välstånd i renässansens Skåne under 1500-, och 1600-talet. Uppfödningen och exporten av oxar bidrog bland annat till att forma det skånska kulturlandskap vi känner idag. Denna handel skapade också politiska spänningar i både Sverige och Danmark, vilka utmynnade i våldsamma konflikter såsom Grevefejden och Dackefejden.

Björn Magnusson Staaf är arkeolog och museolog, samt lärare och forskare på avdelningen för ABM- och Bok- och Bibliotekshistoria. Magnusson Staaf har både varit stadsantikvarie och biträdande chef för Kulturen i Lund, sakkunnig i forskning- och utvecklingsfrågor på Riksantikvarieämbetet och 1:e antikvarie på Malmö Museer.
 

Lars Hansson
"Från dragare till livsmedel"

Hanssons föredrag handlar om nötkreaturens förändrade roll i samband med moderniseringen av jordbruket och framväxten av industriella slakterier i Sverige 1880-1960, med särskilt fokus på den bondekooperativa slakteriindustrin i södra Sverige.

Lars Hansson har doktorerat om klassrelationer inom den bonde-kooperativa slakteriindustrin i Skåne 1908-1946. Lars Hansson har forskat om Pappersindustriarbetareförbundets historia, om finländsk immigration till Sverige och Ford och General Motors sammansättningsfabriker i Sverige. Hansson har också producerat ett flertal historiska utställningar vara flera visats vid Statarmuseet i Skåne.


Föredraget ingår i en serie, missa inte Hästen, Fisken och Grisen!